Изкуствен език оценява храната по-добре от човешкия

image 

 

Изобретен е нов–изкуствен език, който е по-добър от истинския, опре ли до установяването на малки разлики при сладостта на определен продукт, включително всякакви естествени и изкуствени съставки, използвани за приготвянето на сладки, торти, напитки и дори дъвки.

Сензорът, който има размерите на визитна картичка, работи като установява промените в pH, когато сладка субстанция бъде смесена с производна на боровата киселина.

“Това е първият “електронен език”, който можете да потопите в някаква субстанция и да установите източника на сладост, посредством неговия цвят”, казва Кенет Съслик от Илинойския университет.

И други са опитвали да създадат електронни езици, но проблемът идва, когато трябва да се установи разликата в сходни вкусове – един робот например обърква вкуса на шунка с този на човешко месо (или може би просто хората имат вкус на свинско…).

Според Съслик, в крайна сметка, изобретеният от тях език, дори би могъл да замени “опитвачите” на храна в индустрията, като значително по-ефективен. “По отношение на качествения контрол, нашия продукт представлява значително подобрение”, споменава той.

Author: pcstorebg

Share This Post On

Submit a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *